O nas
Nasza restauracja została założona przez Polaków pochodzących z Azji Środkowej.
Od dzieciństwa żyli w dwóch kulturach: polskiej oraz środkowoazjatyckiej, dla tego plow (pilaw), manty czy samsa tak samo górowały w domowym menu jak niedzielny rosół. I choć kuchnia uzbecka różni się od polskiej, ale jest na tyle podobna, by smakować również tym, co kochają tradycyjne potrawy.

Lagman, czyli danie z ręcznie robionego makaronu, manty – uzbeckie pierożki gotowane na parze, chinkali, chaczapuri, mięso smażone na żywym ogniu oraz gruzińskie wina, a tak że shisha w klimatycznym ogródku – przyciągają poszukiwaczy nowych wrażeń i chętnych kulinarnej podróży do Uzbekistanu.
Samarqand – to skrzyżowanie kultur, połączenie tradycji oraz mozaika potraw kuchni Azji Środkowej, Kaukazu i Europy.
Chcemy podzielić się z naszymi gośćmi przysmakami Azji Środkowej: daniami, którymi się częstowali podróżujący Jedwabnym Szlakiem, aromatycznymi przyprawami, które można znaleźć na słynnych bazarach Samarkandy oraz klimatem jednego z najstarszych, istniejących miast na świecie.


