Co to jest chinkali i jak je jeść?
Chinkali – dla wielu osób nazwa ta może brzmieć dość niespotykanie, a wręcz egzotycznie. Ci, którzy mieli już do czynienia z kuchnią gruzińską doskonale zdają sobie jednak sprawę z tego, jak wielkie bogactwo smaków i aromatów kryje w sobie ta wyjątkowa potrawa. Planujesz ucztę przy gruzińskim stole? Koniecznie sprawdź więc co to jest chinkali i jak je spożywać, by móc w pełni rozkoszować się ich smakiem.

Co to jest chinkali?
Czy widziałeś kiedyś pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewek, zwężanych ku górze? To właśnie chinkali – gruzińska potrawa, którą zachwycają się wielbiciele azjatyckiej kuchni niemalże na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, co to jest chinkali, nie możemy jednak pominąć również jego składników, budujących charakter dania. To przede wszystkim mięsny farsz, doprawiony świeżymi przyprawami. Kwintesencję potrawy stanowi jednak bulion. I to właśnie on może przysporzyć nieco trudności tym, którzy nie do końca wiedzą, jak jeść chinkali. Wypełnione nim sakiewki zjada się bowiem zupełnie inaczej niż tradycyjne pierogi. Co ważne, zasad tych nie można lekceważyć! Dzięki nim unikniesz bowiem poparzenia gorącym wywarem, zabrudzenia ubrania i bałaganu na stole, zastawionym gruzińskimi potrawami.
Jak przygotować chinkali?
Zanim dowiesz się, jak jeść chinkali, warto na chwilę skupić się ich przygotowaniu. Podstawę dania stanowi ciasto, powstające z mąki i wody. Aby móc spełniać swoją funkcję, musi być ono jednak wyjątkowo elastyczne. Dzięki temu można je cienko rozwałkować, zamykając farsz w estetyczne sakiewki. Jak już wspomnieliśmy, farsz ten stanowi mięso – najczęściej mieszanka wołowiny i baraniny lub wieprzowiny. Smak potrawy wzbogaca natomiast cebula oraz aromatyczne przyprawy i zioła, z których słynie kuchnia gruzińska. Resztę sakiewki wypełnia bulion, który dodawany jest do mięsa. Tak przygotowane chinkali gotuje się następnie w osolonej wodzie. Cały proces wymaga jednak wprawy i doświadczenia. To właśnie dlatego chinkali smakuje najlepiej, gdy przygotowywane jest przez prawdziwych pasjonatów kuchni.

Jak jeść chinkali – co mówi tradycja?
Jeśli chodzi o chinkali jak jeść to kwestia, który nabiera szczególnego znaczenia. Mówimy bowiem nie tylko o etykiecie, ale również i o tradycji, niezwykle ważnej w gruzińskiej kuchni. Tutaj bowiem jedzenie staje się nie tylko koniecznością, ale często rytuałem, połączonym z biesiadą i długimi toastami, wznoszonymi przez jej uczestników. Supra – bo tak nazywają się słynne gruzińskie uczty – to wyraz wyjątkowej gościnności, którą warto uszanować, zapoznając się m.in. z nazwami tradycyjnych potraw i sposobem ich spożywania. Tym samym wiedza na temat tego, jak jeść chinkali staje się wyrazem szacunku dla kultury i tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie już od wieków.
Sposoby na chinkali – jak jeść gruzińską potrawę?
Wiesz już, co to jest chinkali i jak tradycja kształtuje zachowania przy stole. Pora więc dowiedzieć się, jak jeść chinkali, by nie stracić nic z jego wyjątkowego smaku. Aby sprostać temu zadaniu:
- chwyć pojedynczego pierożka za ogonek, odwracając go do góry dnem,
- delikatnie nadgryź ciasto – uważaj jednak, ponieważ może być ono nieco gorące,
- to moment, w którym bulion, ukryty we wnętrzu sakiewki, zostanie uwolniony – delikatnie wyssij go więc, kolejny raz uważając na wysoką temperaturę,
- teraz pozostał już tylko farsz i ciasto – zjedz je więc małymi kęsami, rozkoszując się wyjątkowym smakiem i aromatem,
- gruby, twardy ogonek odłóż na talerz –możesz sięgnąć już po kolejny pierożek, degustując go w odpowiedni sposób.
Wiedza na temat tego, jak jeść chinkali pozwoli Ci zachować najwyższy poziom kultury przy gruzińskim stole, unikając kulinarnego faux pas. Jeśli zauważysz na nim miseczki z wodą lub mokre chusteczki, wykorzystaj je natomiast do wytarcia rąk po skończeniu posiłku, co pozwoli pozbyć się resztek bulionu z dłoni.

Czym popija się chinkali?
Gruzja słynie nie tylko z tradycyjnych dań i wyjątkowej gościnności przy ich spożywaniu, ale także z napojów, po które sięga się tutaj chętnie w trakcie posiłku, zwłaszcza uroczystego. To przede wszystkim wino, znane na całym świecie z głębi smaku i niepowtarzalnego aromatu. Do chinkali będzie pasowała jego biała odmiana. Decydując się na degustację pierożków, możesz sięgnąć także po:
- gruzińską lemoniadę owocową,
- wyrazistą czarną herbatę,
- piwo, doskonale komponujące się ze smakiem sakiewek.
Każdy z wymienionych napojów doskonale ugasi pragnienie i przyniesie orzeźwienie, nie przytłaczając przy tym smaku potrawy, który powinien odgrywać najważniejszą rolę w trakcie posiłku.
Jak nie jeść chinkali?
Do tej pory skupiliśmy się na tym, jak jeść chinkali. Na koniec chcemy jednak wspomnieć o najczęściej popełnianych błędach, rzutujących w znacznej mierze na przyjemność z posiłku. Na ich liście znaleźć można przede wszystkim:
- używanie widelca i noża, które należy odłożyć na czas konsumpcji pierożków,
- przekrajanie chinkali na pół co sprawia, że ich wnętrze wypływa na talerz,
- jedzenie ogonka, służącego wyłącznie do trzymania sakiewki.
Wiedząc, co to jest chinkali, jak je spożywać, czym popijać i jakich błędów unikać, możesz już śmiało zasiadać do stołu, wyruszając w kulinarną podróż wprost do serca Kaukazu.