Przejdź do treści głównej

Czym są manty? Poznaj tradycyjne pierogi uzbeckie

Pierogi większość osób kojarzy z tradycyjną polską kuchnią. Jak się jednak okazuje, potrawa ta znana jest również na Bliskim Wschodzie. Nie myśl jednak, że pierogi uzbeckie – bo właśnie o nich chcemy Ci opowiedzieć – wyglądają tak samo, jak nasze. W tej części świata mają one bowiem zupełnie inne nadzienie oraz wygląd, odbiegający od znanej nam klasyki. Czym są manty i co warto o nich wiedzieć? Zapraszamy do lektury!

Manty - pierogi uzbeckie

Pierogi manty – co to właściwie jest?

Zastanawiasz się, czym są manty? Otóż pod tą nazwą kryje się uzbecki odpowiednik naszych pierogów. Danie z Bliskiego Wschodu posiada jednak zupełnie inny farsz, wygląd i… historię. Zanim jednak do niej przejedziemy, warto podkreślić, że w Uzbekistanie taka potrawa przygotowywana jest z cienkiego ciasta. To właśnie z niego powstają charakterystyczne sakiewki. Kryją one w swoim wnętrzu mięsne nadzienie, które uwalnia swój aromat w trakcie gotowania na parze.

Skąd wywodzą się uzbeckie pierogi?

Pierogi manty uznawane są współcześnie za jedną z narodowych potraw Uzbekistanu. Ich historia rozpoczyna się jednak znacznie wcześniej. Jak podają źródła, o tym, czym są manty, wiedzieli już kupcy wędrujący Jedwabnym Szlakiem, który łączył Chiny z Europą. To nie przypadek. Danie to występujące ówcześnie w wersji suszonej było łatwe w transporcie, a jego odgrzanie na ogniu nie przysparzało większych trudności. Przyjęło się ono zwłaszcza w Uzbekistanie, stając się z biegiem czasu symbolem domowego ciepła, azjatyckiej gościnności i wspólnoty przy stole.

Z czego przyrządza się uzbeckie pierogi?

Do tej pory skupiliśmy się na definicji słowa manty – co to jest i skąd pochodzi potrawa. Pora więc przejść do farszu, stanowiącego jej swoiste serce. Otóż uzbeckie pierogi kryją w sobie:

  • mięso – tradycyjnie jest to baranina, choć bywa ona także zastępowana wołowiną,
  • przyprawy – kminek rzymski, liście laurowe, sól kamienną i pieprz.

Na stronie dania mączne zobaczysz z kolei nasze propozycje. W menu Samarqand znajdziesz bowiem zarówno klasyczny wariant, jak i bardziej nietypowe połączenie, którego warto spróbować, by poznać różnorodność kuchni Bliskiego Wschodu.

Menu z uzbeckimi pierożkami w Samarqand

Jak gotuje się pierogi manty?

Odpowiednio przyrządzony farsz zamykany jest w sakiewkach, powstających z cienkiego ciasta. Tak przygotowane pierogi manty gotuje się na parze. Dzięki temu ciasto zachowuje swoją delikatną konsystencję, a farsz gwarantuje pełnię smaku i wyjątkowego aromatu. Coraz częściej jednak pierogi uzbeckie przygotowuje się także w klasyczny sposób, gotując je w wodzie lub podsmażając na patelni. Wynika to nie tylko z naszych przyzwyczajeń, ale również ze względów praktycznych. Tradycyjna metoda wymaga bowiem odpowiedniego sprzętu i nieco więcej czasu.

Co mówi tradycja?

A skoro wspomnieliśmy już o tradycji, warto przyjrzeć się jej nieco bliżej. Jak się bowiem okazuje, w Uzbekistanie przyrządzanie tego dania to ważna część kultury. Zgodnie z nią tutejsze kobiety, by zachwycić swoich gości, muszą przygotować tak małe pierogi manty, by w jednej chochli zmieściło się ich aż 40! Lepienie uzbeckich pierogów jest także obowiązkiem przyszłej panny młodej. To właśnie ta potrawa powinna bowiem znaleźć się na stole w trakcie spotkania kobiety z teściową, podkreślając jej gościnność i umiejętności kulinarne.

W czym tkwi źródło popularności pierogów uzbeckich?

Skąd jednak bierze się tak duża popularność uzbeckich pierogów? Jej źródła możemy doszukiwać się m.in. w ich wyjątkowych właściwościach. Pierogi manty są bowiem:

  • cennym źródłem błonnika, węglowodanów i białka,
  • bogate w witaminy grupy B oraz kwas foliowy, potas, cynk i fosfor.

Pierogi uzbeckie dostarczają także naszemu organizmowi odpowiednią dawkę żelaza i magnezu. Tym samym stanowią one bardzo dobrze zbilansowane, a zarazem sycące danie.

Pierogi oferowane w restauracji Samarqand

Jak podaje się manty?

Pierogi manty możesz podawać na różne sposoby. Jako dodatek sprawdzi się np.:

  • kwaśna śmietana, nadająca im kremowej konsystencji,
  • jogurt z czosnkiem i ziołami, podkreślający orientalny charakter potrawy,
  • sos pomidorowy, przełamujący delikatny smak mantów.

Pierogi uzbeckie będą jednak smakować również bez żadnych dodatków. Pełnię kulinarnych doznań zapewniają bowiem perfekcyjnie dobrane składniki zamknięte w delikatnym cieście. 

Czym zaskoczą Cię uzbeckie pierogi?

Jeśli jednak myślisz, że pierogi manty niczym Cię nie zaskoczą, jesteś w dużym błędzie! To z pozoru klasyczne danie może kryć w sobie bowiem prawdziwe niespodzianki. Jedną z nich będzie np. nadzienie z pangi, całkowicie zmieniające smak i charakter dania. Wśród innych, nietypowych dodatków, wymienić możemy np. ziemniaki lub kapustę oraz okrasę, zawierającą w swoim składzie sproszkowane chili -idealną dla zwolenników bardziej pikantnych doznań. Niezależnie od wybranej wersji, pierogi manty udowadniają, że kuchnia uzbecka kryje w sobie kulinarne tajemnice, które zdecydowanie warto odkryć.

Chcesz spróbować prawdziwych uzbeckich pierogów?