Wrota do poznania kultury azjatyckiej
Kuchnia uzbecka to nie tylko jedzenie, to także okno do kultury i gościnności Uzbekistanu. Przy stole nawiązują się kontakty i poznaje zwyczaje, jakie panują w tym kraju. Tradycyjny uzbecki chleb – lepyoshka, wypiekany w glinianych piecach tandyr, jest symbolem gościnności i szacunku. Nie wolno na nim marnować ani kłaść niczego innego. Do picia polecamy herbatę – zieloną lub czarną, często z dodatkiem owoców lub ziół. Herbata towarzyszy każdemu posiłkowi i spotkaniu.
Widzisz? Kuchnia uzbecka to prawdziwe azjatyckie skarby. Nie musisz podróżować do Uzbekistanu, aby je poznać. Restauracja Samarqand we Wrocławiu serwuje pyszne, oryginalne dania uzbeckie w przytulnej, orientalnej atmosferze. Nie zwlekaj, oddaj się urokowi kuchni uzbeckiej już dziś!