Lagman: uzbecki makaron w nowoczesnym wydaniu
Kuchnia uzbecka słynie z nieszablonowych połączeń, wpływających na niepowtarzalny charakter najlepszych potraw. W taką koncepcję doskonale wpisuje się lagman, zaskakujący wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem. Jeśli zastanawiasz się właśnie czym jest lagman, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. w którym zapoznamy Cię z historią i tradycyjnymi składnikami tego niezwykłego dania, pochodzącego z serca Azji.
Skąd pochodzi lagman?
Lagman wzbudza coraz większe zainteresowanie. Dotyczy to również polskich koneserów kuchni orientalnej, którzy coraz częściej zadają sobie pytanie: „lagman co to jest i skąd pochodzi?”. Aby poznać historię tego wyjątkowego dania, musimy cofnąć się aż do… starożytności! Jego korzenie nieodłącznie związane są bowiem ze Szlakiem Jedwabnym, biegnącym przed wiekami z Chin do Bliskiego Wschodu i Europy. To właśnie nim podążali kupcy, niosąc ze sobą różnego rodzaju towary, ale także wiedzę i umiejętności kulinarne. Co ciekawe, lagman do Uzbekistanu przywędrował wraz z ludnością, stanowiącą mniejszość etniczną w zachodnich Chinach. Lokalna społeczność dostosowała go jednak do własnych tradycji i upodobań, czyniąc z niego tym samym narodowe danie kuchni uzbeckiej.

A co mówi legenda?
Mówiąc o tym, czym jest lagman i skąd pochodzi to wyjątkowe danie, nie możemy również pominąć niezwykle interesującej legendy. Takie opowieści stanowią bowiem bardzo ważny element kultury Azji Środkowej, a przekazywane z pokolenia na pokolenie nabierają wyjątkowego znaczenia. Zgodnie z taką właśnie legendą historia potrawy zaczęła się na szlaku, a konkretnie w miejscu, w którym spotkało się trzech głodnych podróżników. Każdy z nich posiadał przy sobie kilka produktów, które postanowili połączyć w jedną całość. Tym sposobem w garnku znalazły się kawałki mięsa, kluski z mąki, warzywa i przyprawy, a powstałe danie nie tylko zaspokoiło uporczywy głód, ale także zachwyciło podróżników swym smakiem. Dziś lagman z indykiem, wołowiną czy jagnięciną bardzo często nazywany jest „pokarmem miłości”, uświetniając zarówno wesela, jak i inne ważne uroczystości.
Lagman z indykiem czy jagnięciną?
Zgodnie z tradycją, lagman przygotowywany jest w oparciu o jedno z dwóch rodzajów mięs. Będzie to:
- jagnięcina – delikatna i aromatyczna, tworząca doskonalą kompozycję smakową z przyprawami, z których słynie uzbecka kuchnia,
- wołowina – znacznie bardziej soczysta, nadająca potrawie wyrazistości.
Współczesna kuchnia wymaga jednak dostosowania potraw do aktualnych gustów i preferencji. To właśnie dlatego coraz częściej przygotowywany jest także lagman z indykiem, doskonale odzwierciedlający zarówno tradycję, jak i najnowsze trendy kulinarne.

Jak smakuje lagman z indykiem w Samarqand?
Tworząc nasze menu znaleźliśmy idealną harmonię pomiędzy tradycją i nowoczesnością. Przygotowywany przez nas lagman opiera się na:
- makaronie własnej produkcji,
- świeżych warzywach,
- słodko-pikantnym sosie unagi.
Aby jednak sprostać oczekiwaniom naszych Klientów, postawiliśmy na lagman z indykiem, będący kompromisem pomiędzy klasycznym, wywodzącym się z wielowiekowej tradycji smakiem i delikatnym mięsem, wpisującym się w nowoczesne koncepcje kulinarne. Wiedząc więc czym jest lagman możesz więc spróbować u nas tej charakterystycznej potrawy, poszukując w niej zarówno tradycyjnych, jak i współczesnych kompozycji smakowych, bo każda z nich gwarantuje wyjątkowe doznania w trakcie posiłku.